Kicsoda nekem Jézus?

„Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.” (Fil 2,9-11)

Az idei nagyböjti készületben arra hívunk meg, hogy felfedezd a személyes kapcsolatod milyenségét Krisztussal. Minden kifejezés, megnevezés, kép, amelynek segítségével megszólítod Őt, a vele való viszonyod más-más színét mutatja, és saját története van. Az elkövetkezendő időszakban ezekre tekintünk rá, tarts velünk minden nap! Nagyböjti füzetünk teljes terjedelmében IDE kattitva elérhető és letölthető. Kövessétek szeretettel!

Törő András, egyetemi lelkész útravalói nagyböjt kezdetén:

Megszólít az Úr! Te megszólítod Őt?

Hogyan ismerem meg Jézust? Talán lehet ez az egyik induló kérdésünk a most kezdődő nagyböjti időszakunkban. Karácsonykor megismerhetted, hogy az Isten nem akar rejtve maradni az ember elől, megmutatta magát. Viszont mégis sokszor nehezen ismerhető fel, mintha a hétköznapi élet eltávolítana Tőle, távol kerül. Érezheted azt is, hogy olyan távoli az emberi valóságunktól, a mi életünktől, munkánktól, családunktól, benső harcainktól. Ezek az érzések a valóságok, viszont nem feloldhatatlan helyzetek, hiszen Jézus közel van hozzánk. A közelségét kifejezi azzal, hogy számtalan formában, úton és módon szeretne közeledni, hogy felismerhessem abban a valóságban, melyben az életem éppen most zajlik.

„Annyi útja van az Istennek, ahány embere”

– fogalmazza meg Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa. Van útja feléd, meg szeretne szólítani Téged, hogy a tanítványa, a belső köre légy, ahol aztán meg és fel tudod ismerni, ahol biztonságban lehetsz és növekedhetsz. Ehhez az szükséges, hogy ismerd az Ő nevét. Amíg valakinek nem tudod a nevét, nem tudod megszólítani, addig nagyon távol van. Így van ez Jézussal is. Viszont ha tudod a nevét, akkor már a tied, ismered, egymáséi vagytok. Tudnod kell megszólítani. Ez az időszak segítsen abban, hogy legyen olyan megszólítási formád, amely most kifejezi a saját kapcsolatodat Vele, hogy meg tudd szólítani a Te Megváltódat.