A tudatos nagyböjt 3 lépcsője

Törő András egyetemi lelkész szentmisét mutatott be hamvazószerdán, ahol a fiatalokat a nagyböjti készület tudatos megélésére hívta meg.

A kovács mielőtt elkezdi megmunkálni a vasat, mindig eldönti, hogy mit készít belőle. A nagyböjt elején nekünk is meg kell fogalmaznunk, hogy milyen irányultsága van a készületünknek. Ez az irányultság folyamatosan rámutat a célra, amely az elhatározás mozgatórugója.

Melyek a nagyböjti készület lépcsői? 

1. Először is fel kell fedeznünk, hogy hol a helyünk. Ahhoz, hogy megismerjük a saját koordinátáinkat, időről időre meg kell vizsgálnunk, hogy valóban a helyünkön vagyunk-e.

2. Nem csak saját életünk vagy önmagunk helyzetét kell felfedeznünk, hanem Isten koordinátáinak a megtalálására is törekednünk kell. Ezek a helyzetpontok segítenek bennünket a találkozásban: Isten és ember találkozásában. Fontos felismernünk, hogy Isten sosem változtat koordinátát, nem távolodik el tőlünk. A távolodás, az útkeresés emberi tényező, ezért fontos, hogy mindig az irányultság vezessen, az az iránytű, amely az Istennel való találkozás égtájaira mutat.

3. Mit üzen Isten és ember koordinátáinak találkozása? Isten arcában megtapasztaljuk az élet örömteliségét. Hogyan lehet ezt beemelni a mindennapjainkba? Jelenléttel: a találkozásban való megmaradással, az Istennel való élő kapcsolat megélésével.

Irányultság, felfedezés, találkozás és jelenlét. Ezek a nagyböjt kulcsai, amelyek a készület valóságos és tudatos megélésének ajtaját nyitják. Áldott nagyböjti készületet kívánunk!