Az Isten-gyermekség feladat és felelősség!

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának elnöke mutatott be szentmisét egyetemisták számára. A Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség (DElelkes), Törő András püspöki titkár vezetésével 2019 márciusától minden vasárnap, 19:30-kor várja a fiatalokat a debreceni Megtestesülés templomban, hogy együtt legyenek jelen a szentmisén, ezt követően pedig találkozzanak és tartalommal töltsék meg estéjüket egy közösen megélt beszélgetésen keresztül.

“Az a tény, hogy Isten gyermekei vagyunk feladatot, felelősséget ró ránk!”

Palánki Ferenc megyéspüspök ezzel a felszólítással billentette ki az egyetemista fiatalokat a mai világ diktálta kényelemből. A szentmise elmélkedésében kifejtette, hogy a feladatunk abban áll, hogy Isten-gyermekségünkben növekedjünk. A felelősségünk pedig abban rejlik, hogy hogyan tudjuk mindezt megtenni itt és most, 2019 nagyböjtjén.

A tékozló fiú történetén keresztül arról beszélt, hogy számos fiatal kullog reményt vesztve az élet országútján. Egy olyan ország útján, amely egy Istentől távoli világba tart. Ezen az úton haladva nem csak a feladat- és felelősségvállalás futóműve kopik el, hanem olyan alkatrészek hullanak darabjaira, mint a képesség, a lehetőség, a család.

Ne tékozoljuk el a képességeket, a lehetőségeket és a családot! A tékozlásunk legyen a szeretet tékozlása! Mit jelent ez? A tékozló fiú helyett legyünk a tékozló atya, aki az engedetlen, ítélkező, bűnben élő fiára pazarolja és tékozolja a szeretetét. Nem spórolja meg azt, hogy szeresse, akkor sem, amikor fia egy Istentől távoli világ mellett dönt. Ez Isten irgalmas szeretete, amelyhez meg kell térnünk.

Az elmélkedés zárógondolatában a főpásztor figyelmeztette a fiatalokat, hogy egy Istentől távoli, kihívásokkal teli világban nehéz helytállni. A tékozló fiú története talán pont azért van félbehagyva, mert rólunk szól. Azért befejezetlen, mert még élünk, és az életünkhöz van lehetőség hozzátenni. A történet és az életfeladat tehát így kerek:

Feladatunk a növekedés, a növekedésünk felelősség. Felelősségünk a lehetőség, a lehetőségünk a kegyelem.