DebrecenBE LÉPŐK

Nyíregyházáról, Miskolcról, Eger környékéről és a határon túlról is érkeztek fiatalok abba a táborba, amelyet a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezett 2019. augusztus 18-22. között a Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégiumban leendő és jelenlegi egyetemi hallgatók számára. Miért kapta a „Belépő” elnevezést a tábor? Egyrészt belépő a fiatalok számára az egyetemre, egy új életszakaszba, egy új közösségbe, egy új döntéssorozatba. Másrészt belépő Isten számára a hétköznapokba, abba a dinamikusan fejlődő valóságba, amely egy fiatal életét jellemzi, ahol jelen akar lenni az Isten.

A tábori program ívét három témakör vezette: „Belépő a közösségbe”, amelyben a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának munkatársai készítették fel a fiatalokat az egyetem diktálta kihívásokra és egy új közösségbe való beilleszkedésre; „Belépő az életre”, amelyben Kálmán József atya járta körül az önismeret és az emberi kapcsolatok mechanikáját; illetve „Belép Ő az életbe”, amelynek keretében Törő András atya, egyetemi lelkész világított rá Isten szerepére, az Isten-kapcsolat dinamikájára a hétköznapok állomásaiban. A témákon keresztül a Belépő tábor egyfajta lelki hangolódást kívánt nyújtani az egyetemi évekre, választ adni mindennapi és nem mindennapi helyzetekre.

A praktikus tanácsok, hasznos gyakorlatok, közösségépítés, kikapcsolódás, Debrecen városának felfedezése, az augusztus 20-ai forgatag és karnevál élménye mellett a tábor lehetőséget adott a fiatalok számára, hogy találkozzanak Palánki Ferenc püspök atyával, aki egy jóízű beszélgetés keretében mesélt saját diákéveiről és tanulási szokásairól. A találkozás alkalmával az egyetemisták is bemutatkoztak, akik figyelemét Püspök atya a körülményfüggetlen Isten-kapcsolatra hívta fel. Mit is jelent ez? Azt, hogy Isten jelen akar lenni az „itt és most”-ban. Nem számít, hogy éppen hol végzed a tanulmányaid, melyik egyetemre jársz, milyen szakmát választottál. Isten mindig abban a tevékenységben akar a társad lenni és megszentelni, amelyben éppen vagy!

Az egyetemi lelkészség a 2019/20-as tanévben erre az élő Isten-kapcsolatra hívja meg a fiatalokat, egy olyan tartalmas tanévre, ahol kinyílik a világ! A világ, amely számtalan lehetőséget, ajándékot és kegyelmet tartogat.