Engedjétek, hogy társaitok legyünk, amikor keresitek az utat!

2021 szeptemberében 33 hallgató kezdte el az egyetemista mindennapokat a Debreceni Szent László Katolikus Szakkollégiumban. Számos tudományterület, érdeklődési kör, személyiség és gondolkodásmód találkozik napról napra a kollégium falai között, miközben közösen élik meg, hogy milyen „nekilendülni annak, ami előttük van, és futni a kitűzött cél felé” (vö.: Fil 3,13-14). A szakkollégium ehhez a „futáshoz” kívánja megadni mindazt, amely által a fiatalok biztonsággal elérhetik a célvonalat. Hit, közösség és szakma: ezek a kollégium olyan útjelzői, amelyek egyszerre mutatnak és adnak tartást a kollégisták számára. Mit jelent ez a hétköznapokban? A hit tartást ad: magatartást és hovatartozást. A hit által tudjuk, hogy hol a helyünk a világban, kik vagyunk és milyen értékek mentén építjük fel az életünket. A közösség tartást ad: egymás megtartását. A közösség megtanít arra, hogy szükségünk van társra, társaságra, amely által a megosztás élményében és örömében gazdagodunk, valamint egymást segítve haladhatunk. A szakma tartást ad: irányba tartást egy kitűzött cél felé. A hivatás felismerése fontos mozzanata az egyetemi életnek. Ekkor kezdődik meg bennünk a ránk bízott feladatok kibontakoztatása, annak érdekében, hogy minél tevékenyebb munkatársai legyünk a közjó szolgálatának.

Ebben a szellemben kezdődött el a 2021/22-es tanév a Simonyi út 38. szám alatt, ahol szeptember elején egy évindító és közösségépítő hétvégét töltöttek együtt a kollégium lakói és munkatársai. Dr. Törő András egyetemi lelkész, a kollégium igazgatója, arra kérte az egyetemistákat, hogy merjék felfedezni önmagukat, képességeiket és talentumaikat, merjék feltenni kérdéseiket és megvívni küzdelmeiket:

Engedjétek, hogy társaitok legyünk, amikor keresitek az utat! Engedjétek, hogy útjelzőként álljunk mellettetek, amikor döntést hoztok, és mellétek szegődjünk, amikor kérdések sorakoznak előttetek! Engedjétek, hogy segítsünk megtalálni a válaszokat, vagy épp közösen fogalmazzunk meg kritikát!

A kollégium amellett, hogy otthont ad, kísérni is kívánja a lakók lelki és szellemi gyarapodását, sarkallni őket arra, hogy tartalmasan éljék meg az egyetemi éveiket. Erre bátorította őket a tanévnyitó Veni Sancte szentmise útravalója, amelyet nem egy szokványos „iskolakezdési” ajándék kísért. A hallgatók egy-egy mérőszalagot kaptak, amely arra hívja fel a figyelmüket, hogy a döntés a kezükben van:

Át lehet élni úgy az egyetemi éveket, hogy vágjuk a centit, és azt várjuk, mikor leszünk már túl rajta, de megélhetjük úgy is a hallgatói mindennapokat, hogy mérjük napról napra a saját növekedésünket, figyeljük a haladásunkat lépésről lépésre.

Ilyen napról napra való gyarapodást, Istentől megáldott tanévkezdést és tartalmas hétköznapokat kívánunk minden egyetemistának!