Istent nem küldhetjük nyugdíjba, és nem zárhatjuk múzeumba!

Törő András, egyetemi lelkész mutatott be szentmisét hamvazószerdán a Megtestesülés Templomban, amelyen az egyetemistákat és a fiatalokat is megszólította. Elmélkedésében a nagyböjti készület és a keresztény mindennapok egyik lényeges útravalóját fogalmazta meg:

„Isten célja nem az, hogy strigulázza a bűneinket egy nagy könyvben, hanem, hogy találkozzon velünk! Találkozzon, azért hogy életünk legyen!”

A szentmisét követően kötetlen beszélgetésre került sor a plébánián, ahol Ferenc pápa nagyböjti üzenetének tükrében a következőket fogalmazta meg:

„A nagyböjt felhívja a figyelmet arra, hogy ne kényelmesedjünk bele az adott élethelyzetünkbe. A komfort zónánkon belül hajlamosak vagyunk uralkodni a teendők felett, önmagunkat pótolhatatlannak titulálva gondoskodni mindenről. Miközben mi úgy érrezük, hogy a helyzet magaslatán vagyunk, Istent nyugdíjba küldjük, múzeumba zárjuk, és elfeledkezünk arról, hogy nem mi vagyunk a teremtők, hanem Isten a Teremtő. A nagyböjti időszak remek alkalom, hogy ráébredjünk arra a megváltás-tudatra, amely alázatra buzdít. Ezen az alázaton keresztül tapasztalhatjuk meg azt, hogy feladataink valójában szolgálatok, amelyre meg vagyunk hívva. A feladataink teljesítésén keresztül pedig megszólíthatjuk és megérinthetjük a világot. Azt a világot, amely sóvárog a megváltásra!”

Március 13-án, szerdán este ismét várjuk az egyetemistákat és fiatalokat a Megtestesülés Plébánián, ahol Ferenc pápa nagyböjti gondolataival folytatjuk a beszélgetést.