A szentmise nem egy tanítás, hanem kapcsolódási pont Istennel

„Íme, most hozom annak a földnek első termését, amelyet te, az Úr, nekem adtál.” (MTörv 26,4-10)

Ezt hallottunk a vasárnapi olvasmányban, és valóban: ezen a napon az egyetemi lelkészség első termését hozta az Úr elé. Annak a földnek az első termését, amelyet azért műveltek és készítettek elő, hogy az egyetemisták közös szentmisében éljék meg az Istennel való találkozást.

A szentmise nem egy tanítás, hanem kapcsolódási pont Istennel. – erre hívta meg a fiatalokat Törő András atya, egyetemi lelkész.

Elmélkedésében a nagyböjt központi üzenetére hívta fel a figyelmet, arra a negyven napnyi pusztaságra, amely próbatétel: életünk próbája. Ahhoz, hogy a pusztaságban, a kényelemből való kilépésben a hitünk megerősödjön, a krisztusi példaképet kell választanunk. Ne tereljenek el bennünket más bálványok és kísértések! A kísértések veszélyesek, mégpedig azért, mert sosem a rosszal kecsegtetnek, hiszen egy rosszról evidens számunkra, hogy rossz. Ehelyett a jót domborítják ki. Vigyáznunk kell azonban, hogy ezek csak fél igazságok, arról ismerjük meg a kísértéseket, hogy csak részben jók. Ezért kell Krisztust példaképül ragadnunk, aki a teljes, abszolút igazság és jó.

A böjti időszakban gyakran esünk a következő hibába: választunk egy tetszetős kihívást, teszünk egy böjti fogadalmat, teljesítjük, majd jól megdicsérjük magunkat. És mindeközben meg vagyunk győződve arról, hogy a foglalkozás elérte a célját. A böjt nem egy teljesítmény túra! A böjt találkozás Istennel!

A szentmisét követően kötetlen beszélgetés, vacsora és jó hangulat kíséretében merítettek erőt a fiatalok a következő hét teendőihez. Találkozzunk továbbra is minden vasárnap 19:30-kor a Megtestesülés Templomban!

A szentmise elmélkedéséről készült hangfelvételt hamarosan közzé tesszük itt, honlapunkon!

Áldott, szép hetet kívánunk!