Közösségszervezés és ifjúságvédelem: ebben erősítették egymást az egyetemi lelkészek

2023. május 09-10.  között ismét megrendezésre került a hazánkban szolgáló katolikus egyetemi lelkészek találkozója Leányfalun, a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. Szakmai programok, tapasztalat megosztások, lelki percek, szentmisék és kötetlen beszélgetések – ezek a mozzanatok kísérték a lelkészek együtt töltött idejét.

A találkozón két szakmai programra került sor.  A keddi délutánt Berényi András, klinikai addiktológiai szakpszichológus, szupervizor vezette, akivel a lelkészek az előző évben már elkezdték a közös gondolkodást az egyetemi lelkészi hivatásról, valamint az egyetemista korosztály életének sajátosságairól. Berényi András a Forrás Lelki Segítő Központ, valamint a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője, mindemellett pedig aktív szerepet vállal a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye életében is. Tevékenységei során közelről látja a fiatalok lelki szükségleteit, miközben jól ismeri az egyházi élet dinamikáját, az ifjúságpasztoráció lehetőségeit is. A szakmai találkozás alkalmával, a lelkészekkel igyekeztek kibontakoztatni a fiatalok életét meghatározó tényezőket, felfedezni miként tud az egyház belépni az egyetemista mindennapokba, illetve felmérték a közösségi alkalmak, csoporttalálkozók szervezésének lehetőségeit, jó gyakorlatait.

A szerdai délelőtt során Szentes Judit SSS, a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere érkezett a lelkészekhez. A szakmai program célja volt, hogy közösen világítsanak rá a gyermek- és ifjúságvédelem fontosságára, a kérdéskör komoly és sürgető aktualitására. Az együtt gondolkodás eredményeképpen a résztvevők megerősödtek abban, hogy számos emberi méltóságot érintő jelenség van, amellyel nem csak említések szintjén kell foglalkoznunk, hanem különös odafigyeléssel a hétköznapok gyakorlati szintjén is. Amikor azon igyekszünk, hogy a felelős felnőtté válás útjára kísérjük az ifjúságot, elengedhetetlen, hogy a gyermek- és ifjúságvédelem témáról is beszéljünk, ezért lényeges, hogy ez a kérdéskör az ifjúságpasztoráció, az egyetemi lelkészi hivatás részévé váljon.

Az országban szolgáló katolikus egyetemi lelkészek találkozója a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának támogatásával került megrendezésre. A Bizottság ügyei között fontos mozzanatként szerepel, hogy támogassák az egyetemi lelkészek munkáját, amely elsősorban helyi szinten, az egyetemi élet színterén zajlik, ezzel párhuzamosan mégis lényeges, hogy legyenek olyan kapcsolódási pontok, amelyek keretében országos szinten is kifejeződhetnek a lelkészségek tevékenységei. Ilyen kapcsolódási pontként jelenik meg a tavaszi időszak végén az egyetemi lelkészek találkozója, az ősz eleji tanévkezdéskor az egyetemisták országos zarándoklata, valamint a tavaszi időszak elején a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozója. Az országos programok koordinálását Dr. Törő András, országos katolikus egyetemi lelkészi referens látja el, akinek célja, hogy a lelkészségek közösségei, illetve vezetői a találkozások által megtapasztalják, Isten hogyan lép be az életünkbe, miként akar formálni bennünket a hétköznapok örömeiben és kihívásaiban.