Nagyböjti készület: ismerd fel a keresztjeidet!

Hogyan tudsz bekapcsolódni az egyetemi lelkészség nagyböjti készületébe? Idén is készítettünk egy nagyböjti füzetet, amelyben naponta hozunk elétek útravalókat. Mire hívunk benneteket ebben a füzetben?

Mindenkinek megvan a maga keresztje” – tartja a mondás. A kereszt valamilyen formában mindenkinek kijut, minden ember életében találunk nehézségeket. Vannak olyan elkerülhetetlen megpróbáltatások, amelyeket türelemmel kell viselnünk, tudva azt, hogy az üdvösségtörténethez hozzá tartozik a szenvedés. Vannak azonban olyan keresztek, amelyeket nem kellene cipelnünk. Számos olyan keresztet hordozunk, amelyek saját hibáink, azaz emberi gyarlóságaink következményeiként vannak jelen az életünkben. Gyakran önmagunkból fakadóan gördítünk magunk elé nehézségeket, például egy rossz tulajdonság, egy problémás szokás, egy bűnös cselekedet vagy egy helytelen értékrend révén.  Ebben a böjti időszakban arra hívunk meg, hogy ismerjük fel azokat a gyarlóságainkat, amelyek keresztként nehezednek a mindennapi életünkre.

 

Miközben önmagunkat vizsgáljuk, a nagyböjti vasárnapok alkalmával egy igen fontos szentírási részre is rátekintünk, amely a kereszthordozást fókuszba állítva írja le, hogyan válhatunk Krisztus-követő emberekké. „Azután mindenkihez szólt: Ha valaki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl keresztjét minden nap, és kövessen engem.” (Lk 9,23) Mire hív meg mindez bennünket? Hogyan akarja Krisztus a kereszthordozás által formálni az életünket? Az elkövetkezendő néhány hétben erre is keressük a választ.

A napi üzeneteinket a Facebook oldalunkon találjátok, vagy kiadványunkat IDE kattintva letölthetitek. Amennyiben szeretnének magatokhoz venni a füzetet, akkor keressetek bennünket a Megtestesülés Plébánia vasárnap esti szentmiséin, ahol elérhetőek nyomtatott formában is.