Országos zarándoklat egyetemistáknak

Az országos katolikus egyetemi lelkészi referatúra 2022. szeptember 24-25. között zarándoklatot szervez egyetemisták számára Mátraverebély-Szentkútra, amelyre szeretettel várja az ország valamennyi felsőoktatási intézményében tanuló egyetemi hallgatóját, az egyetemi lelkészségek közösségeinek tagjait, vezetőit és szolgálattevőit.

Az egyetemista időszak egy sajátos életszakasz, ezért fontos, hogy megrendezésre kerüljenek olyan alkalmak, ahol a fiatalok, illetve az egyetemi lelkészségek közösségeinek tagjai és vezetői megtalálhatják a kapcsolódási pontokat, építkezhetnek egymás tapasztalataiból, és megerősödhetnek abban, hogy gyakorló keresztényként milyen feladataik vannak. A zarándoklatnak két kiemelt célja van. Egyrészt a közösségi élmény megélése, a lelki növekedés, az imádságos lelkületben való elmélyülés, az értékek továbbadása és az egyházhoz való tartozás fontosságának előmozdítása. Másrészt, a találkozás célja, hogy a résztvevő kortársak megosszák egymással tapasztalataikat a közösségük működéséről, és átadják egymásnak a jó gyakorlatokat.

A zarándoklat programja a következőképpen alakul: a résztvevők a szombati napon Salgótarjánból indulnak gyalogosan Mátraverebély-Szentkútra (a megtenni kívánt távolság kb. 20 km), ahol egy estét töltenek el a zarándokházban, majd a vasárnapi napon közösen vesznek részt a Nemzeti Kegyhelyen bemutatott búcsúi szentmisén.

szeptember 24. szombat:

9:30 óra érkezés Salgótarjánba (Jézus Szíve templom, Salgótarján, Budapesti út 55.)

9:45 óra indulás gyalogosan Mátraverebély-Szentkútra

délutáni órákban érkezés a zarándokházba, szállás elfoglalása

18:00 szentmise a Nemzeti Kegyhelyen

19:00 vacsora

20:00 kötetlen beszélgetés

szeptember 25. vasárnap

8:00 reggeli

8:30-tól gyónási lehetőség
10:15-10:40 katekézis (Kiss Didák OFM: Az életszentségre szóló meghívás mindenkinek szól)
11:00 búcsúi szentmise („Pió atya zarándoklat” résztvevőivel együtt)
szentmisét követően körmenet a szent Pió atya ereklyéjével
13:00 ebéd, záró gondolatok

A programra a jelentkezés a területileg illetékes egyetemi lelkészeknél történik szeptember 18-ig. A további részletekről, oda- és visszautazás lehetőségéről, a felmerülő költségekről szintén az egyetemi lelkészeknél szükséges érdeklődni. A Debreceni Egyetem hallgatói a delelkes@dnyem.hu e-mail címen tudnak jelentkezni, Törő András katolikus egyetemi lelkésznél.