Útravaló advent negyedik vasárnapján

Mire hívja fel a figyelmet a Boldogságos Szűzanya személye és szerepe? Mit üzen nekünk az angyali üdvözlet és ez az egyszerű lány? Három lényeges dologra tekintünk rá:

1. Mária egy fiatal lány volt, akit kora társadalma kevésre értékelt. Egy tizenéves lány, akinek senki előtt semmilyen szava nem volt, akit senki nem vett komolyan, akire senki nem figyelt igazán. Egy egyszerű lány, akiről legtöbben azt sem tudták, hogy létezik. Isten azonban ismerte őt. Tudta, hogy neki erre a lányra szüksége van. Nem akármit bízott rá, nem részfeladatot, vagy apróbb szolgai munkát adott neki, hanem komoly feladattal bízza meg. Ez a meghívás ránk is igaz: Isten senkiről nem feledkezik meg, számára nincsen jelentéktelen szereplő ebben a világban, nincs olyan ember, akire ne lenne szüksége. Mindenkire más és más formában számít. Mindenkivel együtt akar működni. Az Isten nem úgy vizsgál bennünket, mint ahogyan mi kategorizáljuk embertársainkat. Isten nem tesz különbséget közöttünk. Amikor a megváltás folyamata éppen Máriában, ebben az egyszerű lányban indul el, akkor Isten helyreállítja mindazt a folyamatot, amelyet az ember elrontott az emberi kapcsolataiban.

2. Istennek nem a félelemkeltés a célja. Amikor az angyal megjelent Máriánál, nem megijeszteni akarta őt. A szeretet soha nem kelt félelmet. Az a szeretet, amely félelmet kelt, az önzés és kihasználás. Az igazi szeretet mindig békét teremt. Az igazi szeretetben – még ha homályos is a jövő – Isten jelenléte képes nyugalmat adni. Bárhogyan is áll az életünk, bármilyen kuszának is találjuk a szálakat, az utakat magunk körül, Isten nem félelmet akar kelteni. Ő pontosan tudja, hogy a félelemben nincs növekedés. Aki fél, nem tud előre haladni, csak az adott pillanattal van elfoglalva. Ezért akar Isten békét teremteni bennünk: nem kiegyezést a hibáinkkal, hanem egy olyan nyugalmat, amely növekedést tud hozni, amely felül tud kerekíteni minket a saját gyengeségeinken.

3. Isten nem munkaszerződést kötött Máriával, sőt még egy megbeszéléshez is nagyon szűkszavú volt az angyal. Nem beszélt feltételekről, nem beszélt arról, hogy mi fog történni, kell-e aggódni bármiért is. Miért nem tájékoztatta jobban Máriát az angyal? Azért mert Mária egyedüli feladata a nyitottság volt Isten kegyelmére, az együttműködésre, arra hogy példát mutasson a tanítványságról. Ez a mi a feladatunk is. A feladatunk ott, ahol éppen vagyunk. Abban az életállapotban, amelyben éppen vagyunk.

Az advent negyedik vasárnapján elhangzott teljes elmélkedést itt hallgathatjátok meg: